perjantai 25. lokakuuta 2013

Kommentti jättää jälkensä


"Hyi oot lihava!"  "Huono äiti!"  "Oot liian laiha!"  "Ruma!"  " Säälin sun lapsias!"


Netissä on helpompi kiusata, koska sen voi tehdä myös anonyymisti. Mutta satuttaako ne sanat sitten vähemmän, kun et tiedä, kuka ne ilkeät sanat sinulle sanoo? Ei todellakaan. Varmasti moni blogin kirjoittaja on saanut ilkeitä kommentteja anonyymeiltä. Haukutaan ulkonäköä, vaatteita ja saatetaan jopa haukkua kirjoittajan läheisiä.

Miksi? Onko se kateutta? Vai silkkaa ilkeyttä? Kohotetaanko sillä kenties omaa itsetuntoa?


Kiusaaminen saattaa mennä jopa niin pitkälle, että aloitetaan ihan oma ketjunsa jollain keskustelupalstalla. Siellä sitten jopa useat kymmenet ihmiset kertovat oman mielipiteensä blogin kirjoittajasta ja hänen elämästään. Usein mennään todella henkilökohtaisuuksiin ja varmasti mennään jo kunnianloukkauksen rajoilla.

Jokainen voi miettiä miltä tuntuu lukea solvauksia solvauksien perään ventovierailta ihmisiltä. Ihmisiltä, jotka ei kuitenkaan tunne sinua, kuin vain sen blogin kautta.

Usein kuulee kiusaamista puolustettavan sanoilla: "Itsepä kirjoittaa julkista blogia. Silloin pitää osata ottaa kritiikki vastaan!" Kritiikin voi kuitenkin antaa kahdella eri tavalla: rakentavasti ja asiallisesti tai sitten naamioimalla haukkumisen "kritiikiksi". Ja näillä on aika suuri ero.

Tiedän monia, jotka ovat joko lopettaneet tai laittaneet anonyymeiltä kommentoinnin pois ilkeiden viestien takia. Kyllä siinä vaiheessa menee into kirjoittamiseen keneltä tahansa, jos joka kerta sisään kirjautuessa saa pelätä, kuinka pahasti tällä kertaa joutuu mielensä pahoittamaan.

Vaikka kenenkään ei pitäisi joutua haukkujen kohteeksi, niin jotain kiusaaminen saattaa satuttaa vielä enemmän, kuin jotakuta toista. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, kuinka herkkä ihminen siellä ruudun toisella puolella on. Pitempään jatkunut kiusanteko voi tehdä itsetunnolle hallaa ja aiheuttaa jopa masennusta.


Ja sitten taas päinvastoin: miten ihan pienikin mukava kommentti voi piristää synkkää päivää ja saada hymyn huulille :) Pitää muistaa, että itsellekin saa samalla hyvän mielen, kun ilahduttaa toista ♥

Eli seuraavan kerran, kun blogeihin kommentoit, muista - se jättää jälkensä.


Kommentti jättää jälkensä. Ethän kiusaa. Edes netissä.


"Kommentti jättää jälkensä on noin kolmenkymmenen blogin yhteinen kampanja nettikiusaamista vastaan (tutustu blogeihin täällä). 

Mukana on kertomassa oman tarinansa niin kiusattuja, entinen kiusaaja, sivusta seuraaja kuin äitikin. Tarkoitus on tuoda vakavaa asiaa lähemmäs teitä, netin käyttäjiä. Mukaan ollaan haastettu myös Demi.fi:n ja Vauva.fi:n foorumit, joiden toivotaan tiukentavan kommentoinnin sääntöjä villiksi länneksi muuttuneilla keskustelupalstoillaan. Anna tukesi lisäämällä sivupalkista löytyvä banneri sivuillesi tai blogiisi. Ja muista kommentoida ensi kerralla mielummin kehuja kuin haukkuja - ei tarvitse sitten myöhemmin hävetä."


http://zoner.fi/14 kommenttia:

 1. Sullakin hyvä teksti aiheesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! :) Vaikka illalla tuntu pää niiiiin tyhjältä :D

   Poista
  2. Mäkin tein omaa tekstiäni monta iltaa ja lopetin aina yömyöhään. En meinannut millään saada nuita haastatteluja tiivistettyä niin ettei tule jäätävän pitkää tekstiä. :)

   Poista
 2. Oon tosi yllättynyt että oon koko blogin kirjoittamisen aikana saanut yhden ainoan arvostelevan kommentin. Eikä sekään ollut kovin ilkeä edes. Mutta toisaalta mä kirjotan aika pintapuolisesti, jätän kirjoittamatta sellaset asiat joista arvostelu mua todella satuttais. En oo niin rohkee :)

  Hyvä postaus ja kiva kampanja joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin oon saanut yllättävän vähän ilkeitä kommentteja, vaikka kirjoitan aroistakin aiheista! :O Eli tänne eksyy suurimmaksi osaksi vaan näitä fiksuja ihmisiä ;) Onneksi!

   Poista
 3. kiva teksti. :) Määkää en oo koskaan saanu melkein vuoden blogitaivaleeni aikana yhtäkään ilkeää kommenttia. (kuitenkin nyt tulee kun tän kerron. :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelin kans, että heti kun asiasta mainitsee, niin sellasia tulee :D Onneksi oot säkin välttynyt ikäviltä kommenteilta :)

   Poista
 4. Miten tuohon kampanjaan pääsee mukaan, vai pääseekö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elikkäs kirjoitat aiheesta postauksen tuon samaisen otsikon alle! Voi kertoa omista kokemuksista tai sitten ihan yleisesti vaan, sana on vapaa :) Liitä tuo viimeinen kappale mun tekstistä postauksen loppuun. Kun olet saanut sen valmiiksi laita vaikka tänne linkki sinne, niin pyydän lisäämään sen tuonne Kommentti jättää jälkensä- blogisivustolle :) Niin ja tuo logo, mikä löytyy tosta sivupalkista pitäisi myös laittaa omaan blogiin joksikin aikaa!

   Poista
  2. http://themotherandthelittleboyslife.blogspot.fi/2013/10/kommentti-jattaa-jalkensa.html unohin linkittää tän aikasemmin :)

   Poista
  3. Hyvän tekstin olit kirjoittanut, kävin sen perjantaina jo lukemassa :) Mä laitan ton linkin niille kampanjan aloittajille, että lisäävät sut sitten sinne listaan :)

   Poista
 5. Kyllä näkee netissä niin usein tuollaista :/ itse olen toistaseks säästynyt tältä, mutta kyl se aina koskettaa itseäkin kun huomaa jossain jonkun jättämän ilkeän kommentin - ilman mitään aihetta ja syytä :o Minäki oon miettiny et onko toisilla sit nii huono itsetunto vai haluavatko he tulla ns. "nähdyksi" tollaisilla tempuillaan.. tiedä sitten. Typerää se on silti.

  Mut ihanan tekstin oot tosiaan aiheesta rustannut! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ymmärrä kyllä mitä siitä voi itelleen saada?! Varmaan tosi hyvän mielen joo :D Kauheaa, kun aikuiset ihmiset kiusaavat jollain palstoilla pahemmin, kuin lapset kouluissa. Opettaako ne samat käytöstavat myös omalla jälkikasvulleen? :O

   Voi kiitos :) Vaikka musta tuntui, että tää teksti on jotenki "yli tönkkö" ! Mutta mä en vaan pystynyt parempaan eilen väsyneenä noin 01 maissa :D

   Poista
 6. Mä oon myös ihmetelly tätä blogi kulttuuria johon on tultu. Musta ainakin tuntuu että kiusaaminen pahentuu koko ajan. Onhan osa bloggaajista jo melkein julkisuuden tasolla. Ainakin suurimmat blogit. Moni blogi varmasti jakaa mielipiteitä jos kirjoittaja on vähänkään kohua herättävää tyyppiä. Sitten monet bloggaajat uhkailevat rikosilmoituksella, mutta en sitten tiedä tutkiiko poliisit näitä edes.... Joku joskus sanoi että itsekin pystyy selvittämään kuka kommentin kirjoittaa? En kyllä tästäkään tiedä toimiiko :)

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa :)