maanantai 17. joulukuuta 2012

Joulun taikaa

Joulu kun nyt alkaa olla aika ajankohtainen aihe, niin jospa sitä vähän kertoisi omia joulutunnelmia ja muistelisi niitä lapsuuden aattoiltoja :)

Mulla tulee yleensä vasta aika viime tipassa se varsinainen "joulufiilis", eikä sen mun mielestä tarviikkaan alkaa kuukautta ennen. Kunhan nyt aattona tuntuu siltä, kuin pitääkin, niin hieno juttu :DMulla ei oo muuta, kuin ihania muistoja lapsuuden jouluista :) Vaikka oon kertonut, että meidän lapsuutta varjosti se alkoholi, niin jouluna siitä ei kuitenkaan tarvinnut kärsiä.
Meillä meni joulunaika aina ihan samalla kaavalla. Aattoa edeltävänä iltana äiti ja iskä kierteli vielä kaupoilla ja meillä tenavilla oli tuli perseen alla :D Voi sitä jännitystä ja odotusta ja iloa, kun tiesi, että siellä ollaan vielä ostamassa viimeisiä lahjoja meille!

Aamulla sai herätä siihen ihanaan kinkun tuoksuun, joka on NIIN ehdoton joulun tuoksu :) Mä heräsin yleensä aina viimeisenä ja pikkuveljet oli jo valloittaneet sohvat piirrettyjen merkeissä. Joulunahan telkkarista tuli aina ihania lastenohjelmia, mutta ei niihin meinannut jaksaa keskittyä, oli vähän jo muut asiat mielessä ;) Perinteinen Lumiukko oli kuitenkin ohjelma, joka katsottiin joka ikinen vuosi. Ne musiikit siinä kuului vaan jo asiaan :D Meillä koristeltiin kuusi vasta aattoaamuna. Se oli kans ihanaa hommaa ja melkein saatiin riita siitä aina aikaiseksi, että kuka saa laittaa hienoimmat koristeet! Sitten olikin vuorossa se yksi jännittävimmistä hetkistä: iskä toi lahjat kuusen alle :) Niihinhän EI saanut koskea, mutta arvatkaapa vaan, kuinka monta kertaa yritin jostain repeytyneen paperin kohdalta kurkkia sen sisältöä :D Ahh, mitä ihanaa lapsen malttamattomutta. Taidan kyllä itseasiassa olla ihan yhtä malttamaton vieläkin ;)

Päivällä ei sitten mitään sen kummempia perinteitä ollut. Ei käyty esim. hautausmaalla, koska meillä ei täällä Kauhavalla ole läheisiä sukulaisia haudattuna. Olishan siellä tietysti voinut käydä muuten vaankin, mutta ei sitä tullut koskaan lähdettyä. Varmaan siksikään, koska sinne oli 20 km matka ja jotenkin äiti ja iskäkin halus vaan rentoutua kotona. Alkuillasta koitti sitten se vanhempien kohokohta: jouluruoka! Iskä halus aina, että mä luen Jouluevankeliumin ennen, kuin aloitetaan :) Iskä ei oo koskaan ollut mitenkään uskonnollinen ihminen, mutta tosta perinteestä se halusi pitää kiinni. Siinä oli sen kunnianosoitus tonne yläkertaan.

Ja kyllähän se ruoka maistui, vaikka jännitys alkoi jo nipistellä mahan pohjassa. Kohta saisi avata lahjat! Mun ehdottomat jouluherkut on aina olleet kinkku ja lanttulaatikko, slurps :) Mä muistan, kuinka mua otti niin päähän, kun kumpikaan veljistä ei syönyt kinkkua. Perunaa, ruskeaa kastiketta ja punajuurisalaattia. Mikä hiton jouluruoka se on? :D Mua suretti vaan niiden puolesta, kun ne jäi niin paljosta paitsi!

Ruuan jälkeen perinteisiin kuului aina pieni kinkunsulattelukävely. Käveltiin aina yhteen tienristeykseen, oliskohan sinne ollu joku kilometrin matka suunnilleen. Se on kans sellanen lämmin muisto mulle. Koko perhe yhdessä ja kaikilla niin hyvä olla :)Kävelyn jälkeen sitten koitti vihdoin ja viimein lahjojen avaaminen. Iskä ja äiti oikein tahallaan pitkitti ja kiusasi meitä leikillään. Keksivät muka koko ajan jotain, mitä pitäisi tehdä ennen sitä. Sekin muodostui ihan perinteeksi ja me lapset huudettiin: "Aina!!" :D

Mä olin yleensä se joka ne lahjat sitten jakoi. Meillä oli kyllä aina hyvät lahjat ja niitä oli mukavasti, vaikka meilläkin välillä perheessä oli tiukkoja aikoja rahan kanssa. Ei me todellakaan saatu mitään huippukalliita vehkeitä, vaan ihan peruslahjoja. Mun mielestä pienenä esim. uudet tussit ja värityskirja oli ihan yli kiva lahja, puhumattakaan barbeista tai jostain peleistä :) Tai pehmeästä paketista löytyvä pyjama. Ei sitä lapsi sen ihmeellisempiä juttuja tarvii. Nykyään oikein hirvittää, kun osa ostaa 10 vuotiaille Nokian Lumioita tai muuta vastaavaa. Huhheijaa. Aina, kun markkinoille tuli ennen joulua joku uusi pelikonsoli, joka nyt sitten maksoi maltaita, niin ei me koskaan edes odotettu saavamme sellasta sinä jouluna. Me saatiin se sitten seuraavana jouluna, kun hinta oli tippunut ainakin puolella. Ja ihan yhtä innoissaan siitä oltiin silloinkin :)

Tuosta tuli mieleen, kun iskä oli ostanut meille Nintendon, niin se tunnusti meille jälkeenpäin, että se oli pelannut sitä ennen joulua parina iltana, kun me oltiin nukkumassa :D Rontti!On se joulu vaan ihana juhla <3 Nyt, kun me saataisiin vielä ne mussukat kotiin, että pääsisi taas nauttimaan joulusta ihan eri lailla. Toki nautin siitä nytkin, mutta ymmärrätte varmaan paremmin, kuin hyvin, että se tärkein (tässä tapauksessa ne tärkeimmät) siitä puuttuu vielä <3 Mutta pidetään toivoa yllä.

Tänä jouluna nautitaan toisistamme ja hyvästä ruuasta. Käydään tottakai myös Artun kotona ja äitin luona, tai sitten se tulee meille. Ei olla sen tarkemmin vielä sovittu :) Ja varmasti myös pikkuveljiä tulee nähtyä, niinkuin aina ennenkin jouluisin! Lahjojen kanssa ei olla nyt hössötetty kauheasti, ollaan päätetty vaan olla nyt säästölinjalla, koska Artulla on taas niin paljon lomautuksia ja liiton raha ei ole alkanut jostain syystä vielä pyöriä. Ei viitti yhteen iltaan törsätä kaikkea, ennemmin sitä elää joulunkin jälkeen mukavasti :) Ei ihminen tarvii sitä materiaalia niin hirveesti, ollakseen onnellinen! Kyllä siihen onneen vaikuttaa aivan muut asiat. Sen jos jonkun on tässä vuosien varrella oppinut...Ja kunnon lahjaostosretket ynm. alkaa sitten vasta mulla kunnolla, kun lapset on kotona! Hartain toive uudelle vuodelle on, että ensi jouluna täällä kotona meillä on kolme pikkuista tonttua ;) <3


Rauhaisaa ja tunnelmallista joulun odotusta ihanille lukijoille!


3 kommenttia:

 1. oih kun ihanaa luettavaa!! kirjotat kyllä tosi hyvin. kirjan voisit kyl julkaasta joskus...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olishan se varsinainen unelmien täyttymys :) Mutta haaveeksi se kyllä myös taitaa jäädä, koska ei mulla oo harmainta aavistustakaan mistä kirjoittaisin ja riittäiskö mulla kuitenkaan mielikuvitus KOKONAISEEN kirjaan! Mutta ihmisellä on hyvä olla unelmia ;)

   Poista
 2. ihania muistoja! Tuo viimeinen lause oli piste i:n päälle :) <3 ihanaa joulun odotusta sinne suunnalle!!

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa :)