maanantai 11. kesäkuuta 2012

Raskausarvet

Mitä ne ovat?

- Raskausarvet eli venytys/arpijuovat ovat arpia, joiden syynä ovat ihon verinahan venyminen ja hormonaaliset tekijät. Yleensä ne ovat seurausta joko raskaudesta tai lihomisesta, mutta niitä voi syntyä myös murrosiässä ja lihasten kasvaessa nopeasti. 
- Arvet ovat tavallisesti pitkittäisiä, ja ne sijaitsevat rinnakkain iholla. Raskausarvet ovat väriltään sinertävänpunaisia, mutta ne vaalenevat ajan mittaan. Kokonaan ne eivät kuitenkaan katoa.
- Raskausarpia syntyy yhdeksälle kymmenestä naisesta raskauden aikana. Niitä tavataan myös kahdella kolmasosalla murrosikäisistä tytöistä ja nuorista naisista sekä noin kolmasosalla nuorista miehistä.
 

Mihin niitä tulee?

- Raskausarpia syntyy usein sellaisille alueille, joihin kertyy paljon rasvaa, kuten rinnat, lanteet, reidet, vatsa ja pakarat.
- Nuorilla miehillä arpijuovien ilmestyminen voi liittyä urheiluun, samoin voimakkaiden kortisonivoiteiden käyttöön taipeissa, etenkin nivus- ja kainaloseuduissa.

Oireet?

- Arvet ilmestyvät ilman näkyvää traumaa. Ne eivät kutia tai kirvele. 
- Aluksi juovat punoittavat, mutta ne vaalentuvat vuosien mittaan ja muuttuvat ajan mittaan lähes huomaamattomiksi. Raskausarven iho jää tosin ohueksi ja kiiltäväksi. Se rikkoutuu helpommin kuin muu iho. 
- Selässä juovat ovat tavallisesti vaakasuuntaisia, kyljissä, vatsassa, reisissä ja olkavarsissa pituussuuntaisia. 
- Suurin haitta on kosmeettinen.
 

Miten hoitaa ja ehkäistä?

- Raskausarpien muodostumista ei voi täysin estää, mutta niiden riskiä voi pienentää välttämällä suurta painonnousua ja hoitamalla kuntoaan ja ihoaan hyvin koko raskauden ajan. Tärkeintä on huolehtia ihon jokapäiväisestä kosteutuksesta.
- Ihonhoidossa auttavat arpienehkäisemiseen ja hoitamiseen tarkoitetut voiteet. Tarkoitukseen sopivat myös ihoöljyt sekä manteli- tai oliiviöljy. Myös säännöllinen kuorinta, esimerkiksi kiinteällä hunajalla, pehmittää kireää ja venyvää ihoa.
- Jos raskausarvet ovat kutisevia ja kipeitä, niiden hoitamiseen kannattaa kokeilla apteekin Mepiformsilikonisidosta. 
- Häiritsevien arpien häivyttämiseen voi kokeilla myös kosmetologin hoitokäsittelyä kuten alipaine tai laserhoitoa.
- Äärimmäisin keino päästä vatsan arvista on plastiikkakirurgia.
 


lähteet:  www.wikipedia.fi
             www.vauva.fi
             www.terveyskirjasto.fi
             google-kuvahaku

4 kommenttia:

 1. Siis onko toi sun maha tossa kuvassa?

  VastaaPoista
 2. Moikka! Kirjoitan ilmeisesti väärään paikkaan, kun en yleensä näitä blogeja kommentoi, mutta sinulle oli pakko kirjoittaa, kun blogiasi hetken aikaa luin. Oli ihana kuulla, että olet uskossa. Tuli surullinen mieli kirjoituksistasi, kun elämässäsi on niin paljon tapahtunut. Toivon sinulle kaikkea hyvää ja haluan kertoa, että Jumala rakastaa sinua suunnattomasti! Mukavaa kesää koko perheelle! -MM

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi oi, mulla on ihan jäänyt kommentoimatta tähän! Onneksi ihan sattumalta törmäsin kommenttiisi :)

   Kiitos paljon sulle, ihanasti sanottu. Onneksi Jumala on sentään hyvä ja oikeudenmukainen ♥ Oikein mukavaa kesää myös sulle!

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa :)